Wyszukaj

INFORMACJE POWIATOWE

Biuletyn Informacyjny Powiatu Gostynińskiego Nr 35

STAROSTWO biuletyn grudzien2022 01


Biuletyn Informacyjny Powiatu Gostynińskiego Nr 35

 

Pierwszy Konkurs ofert na dofinansowanie OSP w 2023 roku właśnie wystartował!

emergency services gedcdd2222 1920

 

 

Fundusz Składkowy Ubezpieczenia Społecznego Rolników ogłosił właśnie nabór wniosków w otwartym konkursie na realizację zadania publicznego w zakresie ratownictwa i ochrony ludności pn. „Wyposażenie w sprzęt ratowniczo-gaśniczy, remont i modernizacja strażnic jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych z terenów wiejskich”

Możliwa kwota dofinansowania to aż 20.000 złotych! Termin składania wniosków mija 30.12.2022 roku.
Więcej informacji znajdziecie na naszej stronie internetowej www.kadimex.pl

LINK do informacji

 

POSIEDZENIE POWIATOWEGO ZESPOŁU ZARZĄDZANIA KRYZYSOWEGO 20.12.2022r.

2022 12 20 11 09

 

W dniu 20 grudnia 2022r. odbyło się robocze spotkanie Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego zwołane przez Starostę Gostynińskiego Pana Arkadiusza Boruszewskiego.

W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele służb i samorządowców z terenu powiatu gostynińskiego.

Celem spotkania było omówienie obecnej sytuacji w związku z wystąpieniem ogniska wirusa „wysoce zjadliwej grypy ptaków” na terenie powiatu.

Powiatowy Lekarz Weterynarii Marek Sankiewicz przekazał stan realizacji procedur w zakresie likwidacji ogniska. Natomiast w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się wirusa   przedstawiono samorządom i służbom zadania oraz obowiązki zawarte w Rozporządzeniu Wojewody Mazowieckiego z dnia 19 grudnia 2022r. w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatu gostynińskiego oraz płockiego.

Rozporządzenie Wojewody Mazowieckiego z dnia 19 grudnia 2022 r. w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatu gostynińskiego, płockiego oraz miasta Płock. Rozporządzenie obowiązuje od dnia 18 grudnia 2022 r.

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii zaleca hodowcom drobiu trzymanie ptaków w zamkniętych budynkach i nie wypuszczanie ich na zewnątrz, aby zminimalizować ryzyko kontaktu z wirusem.

 

Biuro ds. Zarządzania

Kryzysowego i Bezpieczeństwa

Plastik nie do pieca, piec nie do plastików!

A4 plastik piec 1

Czy zdajesz sobie sprawę, jakie konsekwencje dla zdrowia i środowiska niesie ze sobą spalanie odpadów, w tym m.in. plastików, w domowych piecach? Czy wiesz, że jest to proceder niezgodny z prawem? Masz świadomość, że prawidłowa segregacja odpadów pozwala odzyskać z nich cenne surowce i oszczędzić zasoby naturalne? Zapraszamy do zapoznania się z materiałami Fundacji PlasticsEurope Polska, przygotowanymi w ramach kampanii pt. *„Plastik nie do pieca – piec nie do plastiku”. * Wszyscy chcemy oddychać czystym powietrzem, zadbajmy o siebie i nasze środowisko!
https://www.youtube.com/watch?v=fuQwZAvjvQc

Żródło: *www.ekorum.pl <http://www.ekorum.pl/>*

Uczestnik II edycji programu UGOTOWANI na pokazie kulinarnym w GCE

2022 12 20 08 24

 

          16 grudnia 2022 w ramach doradztwa zawodowego młodzież Technikum - technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodzie kucharz miała przyjemność uczestniczyć w pokazie kulinarnym przeprowadzonym przez pana Łukasza Brzezińskiego.

            Dr Łukasz Brzeziński to człowiek renesansu, o wszechstronnych zainteresowaniach i uzdolnieniach, bydgoszczanin, był uczestnikiem programu TVN Ugotowani - sezon 2 odcinek 10 - oczywiście w Bydgoszczy. Czy wygrał - możecie Państwo sami się przekonać...pozostawiamy to do wyjaśnienia...

           Dr Łukasz Brzeziński jest wykładowcą akademickim na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, gdzie pracuje jako adiunkt w Katedrze Pedagogiki Pracy i Andragogiki.

Jego zainteresowaniami naukowymi jest coaching, doradztwo personalne i zawodowe oraz inne formy wspierania rozwoju ludzi.

 Na swojej stronie internetowej tak pisze o sobie:

            "Na co dzień jestem osobą, która wiecznie się uśmiecha. Moje imię pochodzi od łacińskiego słowa lucius – urodzony o świcie - i może, dlatego każdy nowy dzień, nawet ten pochmurny jest dla mnie słonecznym dniem. Jestem osobą, która lubi otaczać się innymi ludźmi, bo to dzięki nim mogę czerpać energię do działania. Uwielbiam poznawać nowe kultury. Podróżować z bagażem na plecach po azjatyckiej ziemi, która rozkochała mnie swoim bogactwem barw, zapachów i dźwięków. Zwiedziłem już Tajlandię, Wietnam, Laos, a planuję Kambodżę i Indie. Z moich podróżny przywożę pomysły i przyprawy, które wykorzystuję przy odkrywaniu nowych smaków, dzieląc się nimi z najbliższymi.  Mam wiele zainteresowań, które w harmonii łączę z pracą i życiem towarzyskim. Jestem po prostu szczęśliwy..."

            Pan Łukasz Brzeziński zechciał poprowadzić w GCE, w nowej pracowni gastronomicznej pokaz swoich umiejętności kulinarnych - przy współpracy naszej młodzieży.

            Tematem pokazu kulinarnego był wypiek świątecznych pierników i przygotowanie bruschetty – słynnej włoskiej przekąski. Czas oczekiwania na potrawy został urozmaicony przez dr. Łukasza Brzezińskiego technikami motywacyjnymi stosowanymi w coachingu i ciekawymi opowieściami o przygotowywanych potrawach. Świetna nauka przez zabawę, tak można określić chwile spędzone przy kartach – prezentacja swojej osoby, czy uwalnianie się – zabawa „sznurki”.

            Dalsza część pokazu została wypełniona spotkaniami w ramach doradztwa zawodowego, w których uczestniczyła młodzież ze Szkoły Podstawowej nr 1, Szkoły Podstawowej nr 3 i Szkoły Podstawowej nr 5 w Gostyninie.  

            Zespoły przedmiotowe z branży żywieniowej, motoryzacyjnej, handlowej i budowlanej przygotowały krótkie prezentacje na temat czterech zawodów: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik handlowiec, technik pojazdów samochodowych, technik budownictwa. Zaproszeni uczniowie ze szkół podstawowych zapoznali się z krótką charakterystyką każdego zawodu, uczestniczyli w pogadance dr. Łukasza Brzezińskiego o stawianiu sobie celów i ich realizacji, obejrzeli pokaz kulinarny na temat przekąsek z kuchni włoskiej w wykonaniu młodzieży z technikum i mieli okazję spróbować upieczonych przez uczniów świątecznych pierników.
            W pracowniach zawodowych poznawali specyfikę pracy w programie AUTO CAD stosowaną w budownictwie, Subjekt – w technikum handlowym oraz próbowali swoich sił na symulatorze jazdy samochodem osobowym w Młodzieżowym Centrum Bezpieczeństwa Drogowego.

            Dyrekcja Szkoły składa serdeczne podziękowania Dyrektorom Szkół Podstawowych oraz młodzieży za skorzystanie z naszej oferty z doradztwa zawodowego.

            Mam nadzieję, że optymizm Pana Doktora Łukasza Brzezińskiego udzieli się i nam, zwłaszcza w tym przedświątecznym czasie.

                                        W imieniu Społeczności Szkolnej Gostynińskiego Centrum Edukacyjnego

                                                                                                   Wojciech Kiełbasa

 

fot: gostynin24.pl